Warzywa i owoce są jednymi z najczęściej marnowanych produktów spożywczych. Prawdopodobnie również Tobie zdarzyło się wyrzucić spleśniałe owoce czy warzywa. Mi również. Mam dla Ciebie kilka prostych zasad przechowywania tych produktów, aby maksymalnie wydłużyć ich przydatność do spożycia.
Te owoce i warzywa nie lubią lodówki
Tropikalne owoce nie lubią zimna lodówki. Banany czy awokado w takich warunkach mogą się szybciej psuć. Lubią za to miejsca suche i ciepłe, więc warto mieć na nie oddzielny koszyk na blacie. Cytryny poza lodówką wytrzymają nawet dwa tygodnie.
Są warzywa, które również nie lubią zimna. To m.in. pomidory, ogórki czy cukinie. W lodówce tracą smak i mogą zgnić, szczególnie pozostawione z sklepowym opakowaniu. Podobnie jest z cebulą, czosnkiem i ziemniakami. Te warzywa lubią przewiewne, suche i ciemne miejsce w piwnicy, spiżarni czy nawet pod zlewem. Ważne, aby wyjąć je z reklamówki i przełożyć do materiałowej lub papierowej torby.
Te warzywa i owoce nie lubią siebie na wzajem
Większość owoców w procesie dojrzewania wydziela etylen. Im bardziej dojrzały owoc, tym więcej etylenu wydziela. Gaz ten może skracać przydatność innych produktów, jeżeli znajdują się blisko. Przejrzałe, nadpsute już jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców i warzyw. Warzywa szczególnie wrażliwe na etylen to np.:
- szparagi,
- brokuły,
- marchewki,
- ogórki
- i sałaty.
Najlepiej przechowywać je z dala od wymienionych poniżej owoców i warzyw, .bo to te, które podczas dojrzewania wydzielają szczególnie dużo etylenu:
- awokado
- banany
- morele
- brzoskwinie
- morele
- jabłka, gruszki
- pomidory
- kiwi
Co ciekawe, wydzielające etylen jabłka wydłużają trwałość ziemniaków, dlatego można przechowywać je razem. Ziemniaki natomiast nie powinny być przechowywane z cebulą, która psuje ich smak i przyśpiesza ich mięknięcie.
Jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce
Najlepiej w koszu na warzywa i owoce, najczęściej jest oznaczony już przez producenta. Warto jego dno wyłożyć ścierką, która będzie pochłaniała wilgoć i systematycznie ją wymieniać, np raz w tygodniu. Ważne, aby przed włożeniem do lodówki, wyjąć warzywa i owoce ze sklepowych opakowań.