Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
0
0
0
Who will save the planet
Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Jedzenie
  • Kuchnia

Wino nie dla wegan?

  • 23 lutego 2022
  • Sonia
  • No comments
  • 1.1K views
  • 3 minute read
Total
8
Shares
8
0
0

Weganizm to nie tylko stosowanie diety wegańskiej, ale również styl życia. Weganie dążą do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego zarówno ze spożywanych posiłków i napoi, jak i ze wszystkich innych aspektów życia, takich jak ubiór lub meble.

Czy zatem spożywanie wina jest zgodne z zasadami weganizmu? Odpowiedź nie jest oczywista dlatego o komentarz w tej sprawie poprosiliśmy eksperta, właściciela firmy Winni Czarodzieje – Marcina Chotkowskiego.

Wino wegańskie, czyli jakie?

„Mimo, iż wino samo w sobie jest produktem pochodzenia roślinnego, to nie zawsze możemy nazwać je produktem wegańskim. Wino może być wegańskie tylko wtedy, gdy nie używa się przy jego produkcji produktów odzwierzęcych. Dokładniej rzecz ujmując, wina wegańskie to te, które nie były filtrowane i klarowane przy użyciu substancji pochodzenia zwierzęcego, czyli bez produktów koagulujących osady, takich jak: białka jaj, żelatyny, karuku, kazeiny, czy chityny. Dodatkowo wino wegańskie musi być pozbawione składnika jakim jest sproszkowana krew bydlęca (niestety nadal stosowana w wielu krajach).”

Mówi się, że jeśli powyższe warunki zostaną spełnione, to spożywanie wina będzie zgodne z zasadami weganizmu. Warto wspomnieć o dokumencie wystawianym przez winemaker’a danej winnicy, który zaświadcza, że wino jest na pewno wegańskie. Na jego podstawie producent może umieścić na etykiecie wina logo „vegan friendly”.

Czy BIOdynamiczne równa się VEGANfirendly?

Mamy jeszcze jedną ciekawostkę, która może was zainteresować, zwłaszcza jeśli cenicie i szukacie eko produktów, oraz jeśli ważny jest dla was aspekt wpływu produkcji wina na środowisko. Zgodnie z definicją, jaką podaje Wikipedia, rolnictwo biodynamiczne opiera się na zasadach rolnictwa ekologicznego, czyli takiego, które nie zawierają żadnych chemikaliów i dodatków podczas całego procesu produkcji wina. Wpływ rolnictwa biodynamicznego na środowisko jest absolutnie minimalny w porównaniu z tradycyjną uprawą winorośli, a sam proces filtracji win biodynamicznych nie ma nic wspólnego z wyżej wymienionymi sposobami klarowania wina, w których były używane produkty pochodzenia zwierzęcego.

Brzmi „vegan friendly” prawda? Jednak dla ukazania pełni procesu warto do niego dodać dwa „szczególiki”.

  • Po pierwsze: Dla “ultra wegan” niedopuszczalnym jest spożywanie pokarmu z upraw, gdzie używano nawozów pochodzenia zwierzęcego (obornika czy gnojowicy). A tym samym spożywanie roślin z upraw, które rosły zgodnie z zasadami biodynamiki. Mimo, że przy procesie filtracji wina nie są wykorzystywane produkty pochodzenia zwierzęcego, to nie można tego samego powiedzieć o wcześniejszych procesach produkcji wina, jakim jest nawożenie gleby pod uprawę winorośli. Według tych reguł ziemia pod “nasze” winogrona do produkcji wina musi być nawożona w specyficzny sposób, a dokładniej – fermentującymi krowimi odchodami umieszczonymi w krowim rogu i zakopanym w kącie działki na kilka miesięcy. W tym czasie substancja jest powoli dostarczana do winorośli. Zamiast krowiego rogu, czasem używa się także czaszek zwierzęcych. 
  • Po drugie: aspekt, który niejednokrotnie podważa wegańskość win, czyli wszelkiego rodzaju małe stworzenia, które podczas procesu produkcji wina wpadają do kadzi.  Na co dzień o tym zapominamy, ale w każdym winie pływały pajączki, gąsienice oraz inne maleństwa. 

I co Wy na to? Czy Waszym zdaniem powyższe procesy niezbędne do wyprodukowania wina to tylko małe niuanse i wydumane problemy, czy raczej rzetelne powody, aby usunąć wina ze swojej wegańskiej diety?

Total
8
Shares
Share 8
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • vegan
  • wege
Sonia

Previous Article
Eco label
  • Jedzenie zero waste

Jak informacja o śladzie węglowym na produkcie zmienia decyzje klientów?

  • 20 lutego 2022
  • Dominika
View Post
Next Article
Kobiety a kryzys klimatyczny
  • Fakty
  • zmiany klimatu

Kobieta a kryzys klimatyczny. Znajdź w sobie liderkę.

  • 7 marca 2022
  • Dominika
View Post
You May Also Like
View Post
  • ESG | CSR
  • Jedzenie zero waste
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Tergoscope – aplikacja do obliczania śladu węglowego w zakresie 1, 2 i 3

  • Dominika
  • 11 stycznia 2023
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak promować w firmie “reuse”

  • Joanna
  • 15 listopada 2022
pokrzywa
View Post
  • Jedzenie zero waste

5 jadalnych chwastów, które urozmaicą waszą kuchnię

  • Paulina
  • 5 maja 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Plakat “Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • Dominika
  • 21 kwietnia 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Ukraiński jadłospis po wegetariańsku

  • Sonia
  • 25 marca 2022
Eco label
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak informacja o śladzie węglowym na produkcie zmienia decyzje klientów?

  • Dominika
  • 20 lutego 2022
Zrównoważone podróżowanie TerGo
View Post
  • Jedzenie
  • Marki
  • Miejsca
  • zmiany klimatu

Jak podróżować w bardziej zrównoważony sposób

  • Dominika
  • 15 stycznia 2022
Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!
View Post
  • Jedzenie zero waste

Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!

  • Sonia
  • 9 stycznia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDACIE
  • Ważny trend w eventach to neutralność klimatyczna
  • Dzień Ziemi
    Dzień Ziemi: jak promować ekopostawy pracowników
  • Tedx Lenkowska Piechocka
    TEDx: Obejrzyj Eco game changer. Masz tę moc! i działaj
  • Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
    Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
  • Komunikacja CSR
    Jak realizować cel klimatyczny, aby zyskać wsparcie pracowników i uniknąć podejrzeń o greenwashing
Who will save the planet
  • Consulting
  • Blog
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Input your search keywords and press Enter.

Cześć, analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, bo chcemy lepiej dopasować zawartość strony do Twoich potrzeb. Korzystamy tu również z plików cookie, żeby m.in. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce.

Ok, rozumiem
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT