Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Mówczynie | Ekspertki
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Mówczynie | Ekspertki
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
0
0
0
Who will save the planet
Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Mówczynie | Ekspertki
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Jedzenie zero waste

5 jadalnych chwastów, które urozmaicą waszą kuchnię

  • 5 maja 2022
  • Joanna
  • 1.7K views
  • 4 minute read
pokrzywa
Fresh green nettle leaves background. Top view of the thicket of nettles. Nature background, top view
Total
0
Shares
0
0
0
pokrzywa
Wiosna w pełni! W maju przydomowe ogródki, pola i łąki pokrywają się zielenią. To idealny czas, aby z bliska przyjrzeć się otaczającym nas roślinom. Być może niektóre z nich mijacie codziennie, nie zdając sobie sprawy z ich ukrytych właściwości. Jadalne chwasty urozmaicą waszą kuchnię i będą źródłem cennych substancji odżywczych.

Pokrzywa

pokrzywa

Zacznijmy od klasyki, która raczej nikogo nie zaskoczy – pokrzywa! Od dziecka unikamy jej parzących liści, ale z czasem doceniamy za lecznicze właściwości. Co ciekawe, wszystkie części tej rośliny mają swoją moc. W Zielniku Aptecznym czytamy, że jej liście są bogate m.in.: w witaminę C i K, chlorofil czy przeciwzapalne kumaryny. Kłącza i korzenie są pełne lipidów i soli mineralnych, a nasiona i owoce zawierają oleje z kwasami linolowymi. Pokrzywa wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu, poprawia krążenie czy działa przeciwzapalnie. Ma swoje zastosowanie w kosmetyce – przede wszystkim łagodzi podrażnienia skórne i pomaga w walce z łupieżem. W jaki sposób samemu przygotować pokrzywę w łatwy i szybki sposób? Najprostszym przepisem jest przyrządzenie naparu – wystaczą nam do tego dwa, trzy świeże lub suszone listki, które należy zalać wodą. Taka herbatka ma działania oczyszczające i moczopędne. Liście pokrzywy można dorzucić do koktajlu i zmiksować np. z bananem i napojem roślinnym. W kuchni należy ją traktować podobnie do szpinaku czy szczawiu – podsmażyć z czosnkiem, cebulą i chilli. Będzie idealnym dodatkiem do jajecznicy czy makaronu. Jeśli interesuje was przyrządzanie domowych kosmetyków z dodatkiem pokrzywy, sprawdźcie, jak przygotować szybką wcierkę do włosów.

Czosnaczek pospolity

czosnaczek

Druga propozycja to nieco zapomniany chwast, którego okres kwitnienia przypada akurat na kwiecień i maj. Możecie go spotkać przy drogach czy na skraju lasu. Jak go rozpoznać? Zazwyczaj występuje w skupiskach, osiąga nawet metr wysokości, ma lekko owłosioną łodyżkę i sercowate liście. W przypadku wątpliwości warto lekko go potrzeć – powinien wydawać charakterystyczny, czosnkowy zapach. Niektórzy używają go w celach ozdobnych – na wiosnę czosnaczek kwitnie na biało. Jest bogaty w witaminę C, wapń czy żelazo. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Podobnie jak pokrzywa, działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie. Okłady z czosnaczku wspomagają gojenie ran i mogą pomóc zwalczyć grzybicę. W kuchni nada się jako przyprawa – smakuje podobnie do czosnku, ale ma więcej goryczki. Można go ususzyć i dodawać do potraw, podsmażyć na patelni lub wykorzystać świeże liście do sałatek czy wywarów.

Szczawik zajęczy

szczawik

Podczas leśnych spacerów rozglądajcie się za szczawikiem zajęczym. Lubi cień, dlatego często można go wypatrzeć w zaroślach. Jest nieduży, ma charakterystyczne, podobne do koniczyny listki, cienką łodygę i drobne, białe kwiatki. Do spożycia nadają się liście i kwiaty, które w smaku są kwaskowate. To roślina miododajna, bogata w witaminę C. Działa oczyszczająco i moczopędnie, dlatego idealnie nada się na napar. Może również przydać się jako dodatek do zup czy sałatek. Warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością, szczawik w dużych dawkach jest toksyczny.

Podagrycznik pospolity

Podagrycznik, nazywany kurzą stopką, ma swoje zastosowanie w zielarstwie od wieków. Jest trudny do wyplenienia, dlatego wielu uważa go za szkodliwy chwast, nie doceniając jego mocy. Osiąga do metra wysokości, ma nagą łodygę o trójkątnym przekroju, a wyróżniają go charakterystyczne wieloszypułkowe kwiaty, układające się w baldachy złożone. Zapamiętajcie te cechy, bo łatwo go pomylić z kilkoma innymi roślinami, np. barszczem zwyczajnym. Podagrycznik wykorzystywany jest w kosmetyce – można z niego zrobić rozgrzewające maseczki, które poprawiają oddychanie skóry. Swoją nazwę zawdzięcza właściwościom leczniczym – wykorzystywano go do leczenia podagry, czyli formy zapalenia stawów. Zawiera liczne substancje odżywcze takie jak witaminę C czy białka. Podagrycznik ma marchewkowy smak, dzięki czemu będzie dobrym dodatkiem do koktajli, zup czy sałatek. Kurza stopka nada się również na pesto, ciekawa alternatywa bazylii.

 

Cykoria podróżnik

cykoria

Sama nazwa sugeruje, że ten typ cykorii spotkamy właściwie wszędzie – w ogródku, na polach, a nawet w górach. Można ją rozpoznać po licznych, niebieskich kwiatach, osadzonych po bokach łodygi. Osiąga nawet 120 cm wysokości i jest wyjątkowo odporna na zerwanie dzięki mocnej, twardej łodydze. Wszystkie części rośliny mają swoje zastosowanie. Korzeń i ziele wykorzystuje się w farmaceutyce, chociażby ze względu na zawartość substancji goryczkowatych. Cykoria jest źródłem inuliny, która zapobiega zaparciom, jednocześnie pobudzając trawienie. Podróżnik obniża cholesterol i uszczelnia naczynia krwionośne. Co ciekawe, mieloną cykorię można stosować jako zamiennik kawy, bezpieczny dla kobiet w ciąży. Jeśli chcecie samemu sporządzić taki wywar, należy wysuszyć korzenie cykorii, uprażyć je na patelni, zmielić, a następnie zalać wrzątkiem.

Źróda: 

 

Ciemny, P. (2021, January 19). Czosnaczek pospolity / alliaria petiolata. Zapach I Smak czosnku z Rodziny Kapustowatych. Chwasty od Kuchni. Retrieved May 2, 2022, from https://chwastyodkuchni.com/2021/01/19/czosneczek-pospolity/ 

Cykoria Podróżnik – właściwości i zastosowanie . KtoMaLek. (2019, August 1). Retrieved May 2, 2022, from https://ktomalek.pl/blog/cykoria-podroznik-wlasciwosci-i-zastosowanie/w-628?bgar=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8%3D 

Kaźmierczak, D. (2021, October 18). 10 powodów, dla których warto stosować podagrycznik pospolity. Apteka Zawiszy Czarnego. Retrieved May 2, 2022, from https://aptekazawiszy.pl/artykuly/10-powodow-dla-ktorych-warto-stosowac-podagrycznik-pospolity.html#:~:text=Podagrycznik%20pospolity%20mo%C5%BCna%20ponadto%20wykorzysta%C4%87,zebranych%20wiosn%C4%85%20mo%C5%BCna%20przyrz%C4%85dzi%C4%87%20sa%C5%82atk%C4%99. 

Wawer, I. (n.d.). Pokrzywa: Zielnik Apteczny: Dla Spragnionych Zdrowia. Zielnik Apteczny. Retrieved May 2, 2022, from https://www.zielnik-apteczny.pl/wlasciwosci-ziol/pokrzywa/#:~:text=Pokrzywa%20to%20ro%C5%9Blina%20jadalna%2C%20mo%C5%BCna,te%C5%BC%20by%C4%87%20dodatkiem%20do%20jajecznicy. 

Wikimedia Foundation. (n.d.). Szczawik Zajęczy. Wikipedia. Retrieved May 2, 2022, from https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczawik_zaj%C4%99czy#:~:text=Szczawik%20zaj%C4%99czy%20(Oxalis%20acetosella%20L,w%20Ameryce%20P%C3%B3%C5%82nocnej%20i%20Po%C5%82udniowej.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Joanna

Previous Article
  • Jedzenie zero waste

Plakat „Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • 21 kwietnia 2022
  • Dominika
View Post
Next Article
  • ESG | CSR

Ważny trend w eventach to neutralność klimatyczna

  • 23 maja 2022
  • Dominika
View Post
You May Also Like
Konsekwencje dla firm, które nie zgłoszą danych niefinansowych zgodnie z CSRD pomimo obowiązku
View Post
  • ESG | CSR
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Konsekwencje dla firm, które nie zastosują się do CSRD

  • Joanna
  • 12 lipca 2023
View Post
  • Jedzenie zero waste

Prezent dla ziemi z okazji Dnia Ziemi. Stwórz z nami e-book z wege przepisami!

  • Joanna
  • 22 kwietnia 2023
View Post
  • ESG | CSR
  • Jedzenie zero waste
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Tergoscope – aplikacja do obliczania śladu węglowego w zakresie 1, 2 i 3

  • Dominika
  • 11 stycznia 2023
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak promować w firmie „reuse”

  • Joanna
  • 15 listopada 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Plakat „Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • Dominika
  • 21 kwietnia 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Ukraiński jadłospis po wegetariańsku

  • Joanna
  • 25 marca 2022
Eco label
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak informacja o śladzie węglowym na produkcie zmienia decyzje klientów?

  • Dominika
  • 20 lutego 2022
Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!
View Post
  • Jedzenie zero waste

Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!

  • Joanna
  • 9 stycznia 2022
  • ESG | CSR
  • Najczęściej oglądacie
Greenwashing – “przyjazny dla planety” i inne hasła, za które można dostać karę
  • 6 grudnia 2023
  • Joanna
  • 891 views
  • 3 minute read
Warsztat Mozaika klimatyczna
  • ESG | CSR
  • Najczęściej oglądacie
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój
Mozaika klimatyczna – najbardziej znany warsztat wyjaśniający zmiany klimatu
  • 6 czerwca 2023
  • Joanna
  • 1.9K views
  • 3 minute read
  • ESG | CSR
  • Najczęściej oglądacie
Jak komunikować strategię zrównoważonego rozwoju, aby wdrożyć ją efektywnie?
  • 18 września 2022
  • Joanna
  • 1.9K views
  • 4 minute read
Efektywny eko altruizm
  • ESG | CSR
  • Najczęściej oglądacie
  • Proste zmiany
  • zmiany klimatu
Efektywny eko-altruizm, czyli skuteczne dbanie o Planetę
  • 30 maja 2022
  • Dominika
  • 1.4K views
  • 4 minute read
Tedx Lenkowska Piechocka
  • Biblioteka
  • ESG | CSR
  • Filmoteka
  • Najczęściej oglądacie
TEDx: Obejrzyj Eco game changer. Masz tę moc! i działaj
  • 20 lutego 2022
  • Dominika
  • 2.3K views
  • 3 minute read
Who will save the planet
  • Consulting
  • Blog
  • Mówczynie | Ekspertki
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Input your search keywords and press Enter.

Cześć, analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, bo chcemy lepiej dopasować zawartość strony do Twoich potrzeb. Korzystamy tu również z plików cookie, żeby m.in. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce.

Akceptuję wszystkie Odrzucam Ustawienia
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo