Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
0
0
0
Who will save the planet
Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Jedzenie zero waste

5 jadalnych chwastów, które urozmaicą waszą kuchnię

  • 5 maja 2022
  • Paulina
  • No comments
  • 814 views
  • 4 minute read
pokrzywa
Fresh green nettle leaves background. Top view of the thicket of nettles. Nature background, top view
Total
0
Shares
0
0
0
pokrzywa
Wiosna w pełni! W maju przydomowe ogródki, pola i łąki pokrywają się zielenią. To idealny czas, aby z bliska przyjrzeć się otaczającym nas roślinom. Być może niektóre z nich mijacie codziennie, nie zdając sobie sprawy z ich ukrytych właściwości. Jadalne chwasty urozmaicą waszą kuchnię i będą źródłem cennych substancji odżywczych.

Pokrzywa

pokrzywa

Zacznijmy od klasyki, która raczej nikogo nie zaskoczy – pokrzywa! Od dziecka unikamy jej parzących liści, ale z czasem doceniamy za lecznicze właściwości. Co ciekawe, wszystkie części tej rośliny mają swoją moc. W Zielniku Aptecznym czytamy, że jej liście są bogate m.in.: w witaminę C i K, chlorofil czy przeciwzapalne kumaryny. Kłącza i korzenie są pełne lipidów i soli mineralnych, a nasiona i owoce zawierają oleje z kwasami linolowymi. Pokrzywa wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu, poprawia krążenie czy działa przeciwzapalnie. Ma swoje zastosowanie w kosmetyce – przede wszystkim łagodzi podrażnienia skórne i pomaga w walce z łupieżem. W jaki sposób samemu przygotować pokrzywę w łatwy i szybki sposób? Najprostszym przepisem jest przyrządzenie naparu – wystaczą nam do tego dwa, trzy świeże lub suszone listki, które należy zalać wodą. Taka herbatka ma działania oczyszczające i moczopędne. Liście pokrzywy można dorzucić do koktajlu i zmiksować np. z bananem i napojem roślinnym. W kuchni należy ją traktować podobnie do szpinaku czy szczawiu – podsmażyć z czosnkiem, cebulą i chilli. Będzie idealnym dodatkiem do jajecznicy czy makaronu. Jeśli interesuje was przyrządzanie domowych kosmetyków z dodatkiem pokrzywy, sprawdźcie, jak przygotować szybką wcierkę do włosów.

Czosnaczek pospolity

czosnaczek

Druga propozycja to nieco zapomniany chwast, którego okres kwitnienia przypada akurat na kwiecień i maj. Możecie go spotkać przy drogach czy na skraju lasu. Jak go rozpoznać? Zazwyczaj występuje w skupiskach, osiąga nawet metr wysokości, ma lekko owłosioną łodyżkę i sercowate liście. W przypadku wątpliwości warto lekko go potrzeć – powinien wydawać charakterystyczny, czosnkowy zapach. Niektórzy używają go w celach ozdobnych – na wiosnę czosnaczek kwitnie na biało. Jest bogaty w witaminę C, wapń czy żelazo. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Podobnie jak pokrzywa, działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie. Okłady z czosnaczku wspomagają gojenie ran i mogą pomóc zwalczyć grzybicę. W kuchni nada się jako przyprawa – smakuje podobnie do czosnku, ale ma więcej goryczki. Można go ususzyć i dodawać do potraw, podsmażyć na patelni lub wykorzystać świeże liście do sałatek czy wywarów.

Szczawik zajęczy

szczawik

Podczas leśnych spacerów rozglądajcie się za szczawikiem zajęczym. Lubi cień, dlatego często można go wypatrzeć w zaroślach. Jest nieduży, ma charakterystyczne, podobne do koniczyny listki, cienką łodygę i drobne, białe kwiatki. Do spożycia nadają się liście i kwiaty, które w smaku są kwaskowate. To roślina miododajna, bogata w witaminę C. Działa oczyszczająco i moczopędnie, dlatego idealnie nada się na napar. Może również przydać się jako dodatek do zup czy sałatek. Warto pamiętać, aby nie przesadzić z ilością, szczawik w dużych dawkach jest toksyczny.

Podagrycznik pospolity

Podagrycznik, nazywany kurzą stopką, ma swoje zastosowanie w zielarstwie od wieków. Jest trudny do wyplenienia, dlatego wielu uważa go za szkodliwy chwast, nie doceniając jego mocy. Osiąga do metra wysokości, ma nagą łodygę o trójkątnym przekroju, a wyróżniają go charakterystyczne wieloszypułkowe kwiaty, układające się w baldachy złożone. Zapamiętajcie te cechy, bo łatwo go pomylić z kilkoma innymi roślinami, np. barszczem zwyczajnym. Podagrycznik wykorzystywany jest w kosmetyce – można z niego zrobić rozgrzewające maseczki, które poprawiają oddychanie skóry. Swoją nazwę zawdzięcza właściwościom leczniczym – wykorzystywano go do leczenia podagry, czyli formy zapalenia stawów. Zawiera liczne substancje odżywcze takie jak witaminę C czy białka. Podagrycznik ma marchewkowy smak, dzięki czemu będzie dobrym dodatkiem do koktajli, zup czy sałatek. Kurza stopka nada się również na pesto, ciekawa alternatywa bazylii.

 

Cykoria podróżnik

cykoria

Sama nazwa sugeruje, że ten typ cykorii spotkamy właściwie wszędzie – w ogródku, na polach, a nawet w górach. Można ją rozpoznać po licznych, niebieskich kwiatach, osadzonych po bokach łodygi. Osiąga nawet 120 cm wysokości i jest wyjątkowo odporna na zerwanie dzięki mocnej, twardej łodydze. Wszystkie części rośliny mają swoje zastosowanie. Korzeń i ziele wykorzystuje się w farmaceutyce, chociażby ze względu na zawartość substancji goryczkowatych. Cykoria jest źródłem inuliny, która zapobiega zaparciom, jednocześnie pobudzając trawienie. Podróżnik obniża cholesterol i uszczelnia naczynia krwionośne. Co ciekawe, mieloną cykorię można stosować jako zamiennik kawy, bezpieczny dla kobiet w ciąży. Jeśli chcecie samemu sporządzić taki wywar, należy wysuszyć korzenie cykorii, uprażyć je na patelni, zmielić, a następnie zalać wrzątkiem.

Źróda: 

 

Ciemny, P. (2021, January 19). Czosnaczek pospolity / alliaria petiolata. Zapach I Smak czosnku z Rodziny Kapustowatych. Chwasty od Kuchni. Retrieved May 2, 2022, from https://chwastyodkuchni.com/2021/01/19/czosneczek-pospolity/ 

Cykoria Podróżnik – właściwości i zastosowanie . KtoMaLek. (2019, August 1). Retrieved May 2, 2022, from https://ktomalek.pl/blog/cykoria-podroznik-wlasciwosci-i-zastosowanie/w-628?bgar=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8%3D 

Kaźmierczak, D. (2021, October 18). 10 powodów, dla których warto stosować podagrycznik pospolity. Apteka Zawiszy Czarnego. Retrieved May 2, 2022, from https://aptekazawiszy.pl/artykuly/10-powodow-dla-ktorych-warto-stosowac-podagrycznik-pospolity.html#:~:text=Podagrycznik%20pospolity%20mo%C5%BCna%20ponadto%20wykorzysta%C4%87,zebranych%20wiosn%C4%85%20mo%C5%BCna%20przyrz%C4%85dzi%C4%87%20sa%C5%82atk%C4%99. 

Wawer, I. (n.d.). Pokrzywa: Zielnik Apteczny: Dla Spragnionych Zdrowia. Zielnik Apteczny. Retrieved May 2, 2022, from https://www.zielnik-apteczny.pl/wlasciwosci-ziol/pokrzywa/#:~:text=Pokrzywa%20to%20ro%C5%9Blina%20jadalna%2C%20mo%C5%BCna,te%C5%BC%20by%C4%87%20dodatkiem%20do%20jajecznicy. 

Wikimedia Foundation. (n.d.). Szczawik Zajęczy. Wikipedia. Retrieved May 2, 2022, from https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczawik_zaj%C4%99czy#:~:text=Szczawik%20zaj%C4%99czy%20(Oxalis%20acetosella%20L,w%20Ameryce%20P%C3%B3%C5%82nocnej%20i%20Po%C5%82udniowej.

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Paulina

Previous Article
  • Jedzenie zero waste

Plakat “Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • 21 kwietnia 2022
  • Dominika
View Post
Next Article
  • ESG | CSR
  • Najczęściej oglądacie

Ważny trend w eventach to neutralność klimatyczna

  • 23 maja 2022
  • Dominika
View Post
You May Also Like
View Post
  • ESG | CSR
  • Jedzenie zero waste
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Tergoscope – aplikacja do obliczania śladu węglowego w zakresie 1, 2 i 3

  • Dominika
  • 11 stycznia 2023
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak promować w firmie “reuse”

  • Joanna
  • 15 listopada 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Plakat “Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • Dominika
  • 21 kwietnia 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Ukraiński jadłospis po wegetariańsku

  • Sonia
  • 25 marca 2022
Eco label
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak informacja o śladzie węglowym na produkcie zmienia decyzje klientów?

  • Dominika
  • 20 lutego 2022
Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!
View Post
  • Jedzenie zero waste

Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!

  • Sonia
  • 9 stycznia 2022
Jak ograniczyć ślad węglowy
View Post
  • Dom
  • Jedzenie zero waste
  • Proste zmiany
  • zmiany klimatu

Jak ograniczyć swój ślad węglowy w święta?

  • Dominika
  • 18 grudnia 2021
Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
View Post
  • Biuro
  • ESG | CSR
  • Jedzenie zero waste
  • Najczęściej oglądacie
  • Wasze tematy
  • Zero Waste

Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?

  • Dominika
  • 30 maja 2021

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDACIE
  • Ważny trend w eventach to neutralność klimatyczna
  • Dzień Ziemi
    Dzień Ziemi: jak promować ekopostawy pracowników
  • Tedx Lenkowska Piechocka
    TEDx: Obejrzyj Eco game changer. Masz tę moc! i działaj
  • Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
    Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
  • Komunikacja CSR
    Jak realizować cel klimatyczny, aby zyskać wsparcie pracowników i uniknąć podejrzeń o greenwashing
Who will save the planet
  • Consulting
  • Blog
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Input your search keywords and press Enter.

Cześć, analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, bo chcemy lepiej dopasować zawartość strony do Twoich potrzeb. Korzystamy tu również z plików cookie, żeby m.in. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce.

Ok, rozumiem
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT