Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
0
0
0
Who will save the planet
Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Jedzenie zero waste

Ukraiński jadłospis po wegetariańsku

  • 25 marca 2022
  • Sonia
  • No comments
  • 858 views
  • 4 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

W dzisiejszym wpisie przychodzimy do Was z całodniowym jadłospisem, zawierający tradycyjne dania kuchni ukraińskiej. Oczywiście w wersji wegetariańskiej! Mamy nadzieję, że skorzystacie zarówno wy jak i nasi ukraińscy sąsiedzi, którym w obecnej sytuacji należy się jak najwięcej dobroci. A jak mawiają: „droga do czyjegoś serca prowadzi przez żołądek”.

Śniadanie

Syrniki (Сирники) – to tradycyjne placuszki ukraińskie, które oczarowują swą delikatnością i puszystością. Najczęściej podaje się je na słodko: z rodzynkami, miodem, konfiturami lub kwaśną śmietaną, jednak są tak bardzo smaczne, że można je serwować bez żadnych dodatków.

Składniki:
– 250 g domowego twarogu
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki
– Olej (do smażenia)
– Mąka do obtaczania
– Miód/ owoce/ domowy dżem

Przygotowanie:
– Ser wymieszać z jajkiem i mąką.
– Rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni.
– Dodatkową mąkę wysypać na talerzyk.
– Łyżką nabrać masę serową o obtoczyć w mące, tak aby powstał kształt placuszka.
– Uformowane syrniki przełożyć na patelnię i smażyć do uzyskania złotego koloru.
– Podawać z ulubionymi dodatkami.

Zupa

Postny barszcz ukraiński (Пісний борщ) – W Ukrainie Wigilia jest obchodzona 6 stycznia. Na ukraińskim świątecznym stole czymś nieznanym jest kwas buraczany z uszkami, który my nazywamy barszczem czerwonym. Świetnie znaną i lubianą jest za to ichniejsza wersja barszczu pod postacią gęstej zupy z fasolą i warzywami.

Składniki:
– 1 szklanka drobnej fasoli
– 2 średnie buraki
– 5 ziemniaków
– 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
– Przyprawy: pęczek koperku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
– Porcja włoszczyzny z kapustą
– Olej lniany

Przygotowanie:
– Fasolę namoczyć na noc, a następne ugotować.
– Na tarce o grubych oczkach zetrzeć: marchew, seler, pietruszkę i buraki.
– Smażyć na oleju, następnie zalać wodą i gotować do miękkości.
– Dodać drobno poszatkowaną cebulę, pora i białą kapustę, gotować jeszcze kilka minut.
– Ziemniaki osobno pokroić w kostkę i ugotować.
– Do warzyw dodać fasolę wraz z wodą w której się gotowała, przecier pomidorowy i przyprawy.
– Gotować całość jeszcze przez chwilę, a ziemniaki dodać dopiero pod koniec.
– Gotowy barszcz udekorować koperkiem.

Danie główne

Wareniki (Вареники) – potrawa ukraińska, która przeniosła się do Rosji a następnie do Polski, gdzie często nazywamy je pierogami ruskimi. Tym, co wyróżnia wareniki, jest bogactwo bezmięsnych farszów.  Co ciekawe wareniki opisywane są i wymieniane w wielu utworach literackich, nawet u klasyków takich jak Nikołaj Gogol.

Składniki:
Na ciasto:
– 0,5 kg mąki pszennej np. tym 500
– 250 ml gorącej wody
– 4 łyżki oleju (około 50 ml)
– Łyżeczka cukru
Na farsz:
– 300 g twarogu półtłustego
– Duża cebula
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 2 łyżki masła
– 0,5 łyżeczki soli
– 0,5 łyżeczki pieprzu
– Woda (około 2 l)

Przygotowanie:
–
Wszystkie składniki na ciasto razem złączyć i ugniatać, aż do jednolitej formy.
–
Następnie rozwałkować ciasto i szklaną o średnicy 7-9 cm uformować krążki.
–
Twaróg i ziemniaki do farszu przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa.
–
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę usmażyć na maśle i dodać do farszu.
–
Dodać sól i pieprz i wszystko razem wymieszać.
–
Z gotowego farszu uformować kulki.
– Następnie brać jedną kulkę i jeden krążek i formować pierogi.
– Do gotującej się wody i osolonej dodawać powoli pierogi i gotować, aż wypłyną.
– Gotowe! Tak przygotowane pierogi można podawać na różny sposób np. polane tłuszczem roślinnym z cebulką bądź śmietaną i cukrem.

Przekąska/ deser

Chałwa słonecznikowa (Соняшникова халва) – słonecznik jest jednym z najpopularniejszych symboli Ukrainy, dlatego jego ziarna są składnikiem wielu oryginalnych i smacznych przekąsek, takich jak chałwa, która przez Ukraińców jest spożywana nałogowo, prawie tak często jak czekolada.

Składniki:
– 2 szkl. ziaren słonecznika
– 4 – 5 łyżek płynnego miodu
– Garść orzechów arachidowych
– Garść rodzynek

Przygotowanie:
– Słonecznik podprażyć na patelni, a następnie zmiksować w blenderze na drobny piasek.
– Dodać miód i zblendować jeszcze raz.
– Do masy dodać orzechy i rodzynki.
– Wyłożyć na kawałek papieru do pieczenia i uformować prostokątny blok, mocno dociskając.
– Wstawić do lodówki na dwie godziny.
– Po tym czasie gotową chałwę można pokroić.

Kolacja

Pampuszki Mamuszki (Мамині брошури) – w dosłownym tłumaczeniu pampuszki oznaczają pączki. Od naszych polskich różnią się tym, że najczęściej robione są na słono z czosnkiem i podawane są z szklanką kwaśnego mleka.

Składniki:
– 15 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 250 ml ciepłej wody
– 400 g mąki
– 6 g soli
– 3 łyżki oleju
– 10 g startego czosnku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 jajo (rozkłócone do smarowania)

Przygotowanie:
– Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn.
– W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier.
– Dodać 200 g mąki i lekko mieszać.
– Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
– Następnego dnia dosypać  resztę mąki i sól .
– Wyrabiać ciasto, albo na stolnicy, albo w mikserze z hakiem do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od palców lub ścianek miski.  
– Ciasto podzielić na 8 porcji i z każdej uformować bułkę. 
– Uformowane bułeczki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremce lub naczyniu żaroodpornym o średnicy około 24 cm.
– Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłem miejsce na około 1,5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
– Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
-Wyrośnięte pampuszki posmarować obficie rozkłóconym jajkiem i piec przez 20 – 25 minut, do powstania lśniącej/ złotej skórki.
– Olej wymieszać z posiekanymi ziołami, czosnkiem i szczyptą soli.
– Upieczone pampuszki wyjąć z piekarnika i posmarować ziołowym olejem.

Smacznego!
Смачно

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Sonia

Previous Article
Dzień Ziemi
  • ESG | CSR
  • Najczęściej oglądacie

Dzień Ziemi: jak promować ekopostawy pracowników

  • 16 marca 2022
  • Dominika
View Post
Next Article
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Dlaczego potrzebujemy torfowisk?

  • 6 kwietnia 2022
  • Dominika
View Post
You May Also Like
View Post
  • ESG | CSR
  • Jedzenie zero waste
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Tergoscope – aplikacja do obliczania śladu węglowego w zakresie 1, 2 i 3

  • Dominika
  • 11 stycznia 2023
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak promować w firmie “reuse”

  • Joanna
  • 15 listopada 2022
pokrzywa
View Post
  • Jedzenie zero waste

5 jadalnych chwastów, które urozmaicą waszą kuchnię

  • Paulina
  • 5 maja 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Plakat “Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • Dominika
  • 21 kwietnia 2022
Eco label
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak informacja o śladzie węglowym na produkcie zmienia decyzje klientów?

  • Dominika
  • 20 lutego 2022
Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!
View Post
  • Jedzenie zero waste

Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!

  • Sonia
  • 9 stycznia 2022
Jak ograniczyć ślad węglowy
View Post
  • Dom
  • Jedzenie zero waste
  • Proste zmiany
  • zmiany klimatu

Jak ograniczyć swój ślad węglowy w święta?

  • Dominika
  • 18 grudnia 2021
Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
View Post
  • Biuro
  • ESG | CSR
  • Jedzenie zero waste
  • Najczęściej oglądacie
  • Wasze tematy
  • Zero Waste

Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?

  • Dominika
  • 30 maja 2021

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDACIE
  • Ważny trend w eventach to neutralność klimatyczna
  • Dzień Ziemi
    Dzień Ziemi: jak promować ekopostawy pracowników
  • Tedx Lenkowska Piechocka
    TEDx: Obejrzyj Eco game changer. Masz tę moc! i działaj
  • Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
    Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
  • Komunikacja CSR
    Jak realizować cel klimatyczny, aby zyskać wsparcie pracowników i uniknąć podejrzeń o greenwashing
Who will save the planet
  • Consulting
  • Blog
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Input your search keywords and press Enter.

Cześć, analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, bo chcemy lepiej dopasować zawartość strony do Twoich potrzeb. Korzystamy tu również z plików cookie, żeby m.in. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce.

Ok, rozumiem
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT