W dzisiejszym wpisie przychodzimy do Was z całodniowym jadłospisem, zawierający tradycyjne dania kuchni ukraińskiej. Oczywiście w wersji wegetariańskiej! Mamy nadzieję, że skorzystacie zarówno wy jak i nasi ukraińscy sąsiedzi, którym w obecnej sytuacji należy się jak najwięcej dobroci. A jak mawiają: „droga do czyjegoś serca prowadzi przez żołądek”.
Śniadanie
Syrniki (Сирники) – to tradycyjne placuszki ukraińskie, które oczarowują swą delikatnością i puszystością. Najczęściej podaje się je na słodko: z rodzynkami, miodem, konfiturami lub kwaśną śmietaną, jednak są tak bardzo smaczne, że można je serwować bez żadnych dodatków.
Składniki:
– 250 g domowego twarogu
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki
– Olej (do smażenia)
– Mąka do obtaczania
– Miód/ owoce/ domowy dżem
Przygotowanie:
– Ser wymieszać z jajkiem i mąką.
– Rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni.
– Dodatkową mąkę wysypać na talerzyk.
– Łyżką nabrać masę serową o obtoczyć w mące, tak aby powstał kształt placuszka.
– Uformowane syrniki przełożyć na patelnię i smażyć do uzyskania złotego koloru.
– Podawać z ulubionymi dodatkami.
Zupa
Postny barszcz ukraiński (Пісний борщ) – W Ukrainie Wigilia jest obchodzona 6 stycznia. Na ukraińskim świątecznym stole czymś nieznanym jest kwas buraczany z uszkami, który my nazywamy barszczem czerwonym. Świetnie znaną i lubianą jest za to ichniejsza wersja barszczu pod postacią gęstej zupy z fasolą i warzywami.
Składniki:
– 1 szklanka drobnej fasoli
– 2 średnie buraki
– 5 ziemniaków
– 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
– Przyprawy: pęczek koperku, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
– Porcja włoszczyzny z kapustą
– Olej lniany
Przygotowanie:
– Fasolę namoczyć na noc, a następne ugotować.
– Na tarce o grubych oczkach zetrzeć: marchew, seler, pietruszkę i buraki.
– Smażyć na oleju, następnie zalać wodą i gotować do miękkości.
– Dodać drobno poszatkowaną cebulę, pora i białą kapustę, gotować jeszcze kilka minut.
– Ziemniaki osobno pokroić w kostkę i ugotować.
– Do warzyw dodać fasolę wraz z wodą w której się gotowała, przecier pomidorowy i przyprawy.
– Gotować całość jeszcze przez chwilę, a ziemniaki dodać dopiero pod koniec.
– Gotowy barszcz udekorować koperkiem.
Danie główne
Wareniki (Вареники) – potrawa ukraińska, która przeniosła się do Rosji a następnie do Polski, gdzie często nazywamy je pierogami ruskimi. Tym, co wyróżnia wareniki, jest bogactwo bezmięsnych farszów. Co ciekawe wareniki opisywane są i wymieniane w wielu utworach literackich, nawet u klasyków takich jak Nikołaj Gogol.
Składniki:
Na ciasto:
– 0,5 kg mąki pszennej np. tym 500
– 250 ml gorącej wody
– 4 łyżki oleju (około 50 ml)
– Łyżeczka cukru
Na farsz:
– 300 g twarogu półtłustego
– Duża cebula
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 2 łyżki masła
– 0,5 łyżeczki soli
– 0,5 łyżeczki pieprzu
– Woda (około 2 l)
Przygotowanie:
– Wszystkie składniki na ciasto razem złączyć i ugniatać, aż do jednolitej formy.
– Następnie rozwałkować ciasto i szklaną o średnicy 7-9 cm uformować krążki.
– Twaróg i ziemniaki do farszu przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa.
– Cebulę pokrojoną w drobną kostkę usmażyć na maśle i dodać do farszu.
– Dodać sól i pieprz i wszystko razem wymieszać.
– Z gotowego farszu uformować kulki.
– Następnie brać jedną kulkę i jeden krążek i formować pierogi.
– Do gotującej się wody i osolonej dodawać powoli pierogi i gotować, aż wypłyną.
– Gotowe! Tak przygotowane pierogi można podawać na różny sposób np. polane tłuszczem roślinnym z cebulką bądź śmietaną i cukrem.
Przekąska/ deser
Chałwa słonecznikowa (Соняшникова халва) – słonecznik jest jednym z najpopularniejszych symboli Ukrainy, dlatego jego ziarna są składnikiem wielu oryginalnych i smacznych przekąsek, takich jak chałwa, która przez Ukraińców jest spożywana nałogowo, prawie tak często jak czekolada.
Składniki:
– 2 szkl. ziaren słonecznika
– 4 – 5 łyżek płynnego miodu
– Garść orzechów arachidowych
– Garść rodzynek
Przygotowanie:
– Słonecznik podprażyć na patelni, a następnie zmiksować w blenderze na drobny piasek.
– Dodać miód i zblendować jeszcze raz.
– Do masy dodać orzechy i rodzynki.
– Wyłożyć na kawałek papieru do pieczenia i uformować prostokątny blok, mocno dociskając.
– Wstawić do lodówki na dwie godziny.
– Po tym czasie gotową chałwę można pokroić.
Kolacja
Pampuszki Mamuszki (Мамині брошури) – w dosłownym tłumaczeniu pampuszki oznaczają pączki. Od naszych polskich różnią się tym, że najczęściej robione są na słono z czosnkiem i podawane są z szklanką kwaśnego mleka.
Składniki:
– 15 g świeżych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 250 ml ciepłej wody
– 400 g mąki
– 6 g soli
– 3 łyżki oleju
– 10 g startego czosnku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 jajo (rozkłócone do smarowania)
Przygotowanie:
– Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn.
– W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier.
– Dodać 200 g mąki i lekko mieszać.
– Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
– Następnego dnia dosypać resztę mąki i sól .
– Wyrabiać ciasto, albo na stolnicy, albo w mikserze z hakiem do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od palców lub ścianek miski.
– Ciasto podzielić na 8 porcji i z każdej uformować bułkę.
– Uformowane bułeczki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremce lub naczyniu żaroodpornym o średnicy około 24 cm.
– Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłem miejsce na około 1,5 godziny, aż bułki podwoją swoją objętość.
– Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
-Wyrośnięte pampuszki posmarować obficie rozkłóconym jajkiem i piec przez 20 – 25 minut, do powstania lśniącej/ złotej skórki.
– Olej wymieszać z posiekanymi ziołami, czosnkiem i szczyptą soli.
– Upieczone pampuszki wyjąć z piekarnika i posmarować ziołowym olejem.
Smacznego!
Смачно