Z okazji tegorocznego Dnia Ziemi redakcja WWSTP przygotowała minipublikację z przepisami kulinarnymi: na kapustę z ryżem w stylu wschodnim, ramen wegetariański, mielone z ciecierzycy i tartę ze szpinakiem i porami. Jest to jednak zaledwie zalążek projektu, którego premierę planujemy w Światowym Dniu Środowiska (5 czerwca) – i do którego chcemy zaprosić naszych przyjaciół, współpracowników, czytelników*. Zróbmy razem coś dobrego!
Od jednostki do zmiany systemowej
Wierzymy, że kluczowa w działaniach na rzecz środowiska naturalnego jest zmiana systemowa, jednak ważnym jej wsparciem są działania jednostki. Wiemy też, że każda osoba zaangażowana w ochronę natury ma różne obszary wpływu i ograniczone możliwości działania. Dlatego promujemy również małe zmiany – drobne ekokroki, które może stawiać każde z nas. Dziś chcemy zachęcić Was do potraw wegetariańskich i wegańskich – bo wprowadzając do swojej diety posiłki bezmięsne, szczególnie gdy oparte są na lokalnych składnikach, macie ogromny wpływ na ograniczenie emisji dwutlenku węgla, który generuje hodowla zwierząt ubojnych. Więcej o diecie dla planety piszemy w tym artykule.
Przez żołądek do serca
Wyślijcie do nas przepis, który mógłby zachęcić nieprzekonanych do wprowadzenia większej liczby dań wegetariańskich lub wegańskich do swojego codziennego jadłospisu. Może być to coś, co przekonało Was do roślinnej diety lub przepis, który ułatwi innym stworzenie smacznych zamienników mięsa; wyślijcie nam wegetariańską wersję tradycyjnego posiłku mięsnego lub Wasze eksperymentalne danie popisowe, które robi wrażenie na gościach – wybór należy do Was!
Czego od Was potrzebujemy:
- Wymień składniki i opisz (jak najprościej) sposób przygotowania potrawy (podobnie jak w naszej minipublikacji).
- Oznacz, czy przepis jest wegetariański, czy wegański.
- Przepis musi być autorski – w przypadku inspirowania się książką/wideo/wpisem internetowym itd. prosimy o dokładne wskazanie inspiracji z podaniem jej autora lub autorki.
- Daj nam znać, jak chcesz, aby Cię podpisać. Prześlij nam również swoje zdjęcie!
- Odpowiedz również na kilka z poniższych pytań (min. 3):
- Co było Twoją pierwszą ekozmianą – czy została z Tobą do dziś?
- Co było Twoją inspiracją do zmiany nawyków na bardziej ekologiczne (np. książka, film)?
- Jakie wartościowe źródła wiedzy nt. zmian klimatu możesz polecić?
- Co według Ciebie mogłoby doprowadzić do realnej zmiany społecznej, która pozwoliłaby nam chronić planetę?
- Jakie problemy środowiskowe są dziś dla Ciebie najważniejsze – jak działasz w tym obszarze?
- Jaką rolę pełnią dla Ciebie małe ekokroki – drobne zmiany w codziennym życiu?
Czekamy na Wasze przepisy do 21 maja 2023 roku. Zastrzegamy sobie możliwość ich wyboru do ostatecznej publikacji.
Prosimy o wysłanie całości na adres mailowy: kontakt@whowillsavetheplanet.pl wraz z umieszczeniem w treści wiadomości poniższej informacji:
Wyrażam dobrowolną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych. Przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania i żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych osobowych jest Dominika Lenkowska Piechocka Who Will Save The Planet, NIP 739 327 3832, nr REGON 387135556. Wysyłając przepis potwierdzam, że nie naruszam niczyich praw autorskich i zgadzam się na redakcję i eksploatację tekstu w całości i/lub we fragmentach, samoistnie lub w połączeniu z innymi tekstami dowolnie wybranymi przez redakcję WWSTP. Redakcja nie będzie czerpała korzyści majątkowych z publikacji. Więcej informacji: https://whowillsavetheplanet.pl/polityka-prywatnosci/.