Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
0
0
0
Who will save the planet
Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • #DietaDlaPlanety
  • Dom
  • Jedzenie zero waste
  • Kuchnia
  • Zakupy
  • Zero Waste

Pobierz Tygodniowy Planer Posiłków i nie marnuje więcej jedzenia

  • 15 listopada 2020
  • Dominika
  • No comments
  • 2.6K views
  • 2 minute read
Tygodniowy planer posiłków
Total
1
Shares
1
0
0

Jedzenie to jedna z naszych podstawowych potrzeb. Dzisiaj spełnia jednak znacznie więcej funkcji, niż tylko tą podstawową dotyczącą zaspokojenia głodu. Jemy, bo się czujemy dobrze, bo się czujemy źle, bo świętujemy, bo się nudzimy. Powszechnie dostępne jedzenie jest w centrum zainteresowania większości z nas. Pomyślałam, że warto wiedzieć o jedzeniu coś jeszcze.

Zobacz, ile jedzenia marnujemy globalnie

Mniej więcej 1/3 produkowanej co roku żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi jest marnowana.
To wystarczy, aby wyżywić 3 miliardy ludzi.
Wodę używaną do produkcji tej zmarnowanej żywności mogłoby zużyć 9 miliardów ludzi w ilości około 200 litrów na osobę dziennie.
Previous
Next

Źródło: theworldcounts.com i FAO

Wg danych Polskiej Federacji Banków Żywności, 42% Polaków i Polek przyznaje się do marnowania żywności. (badanie z 2018 r).  W Polsce wg tego samego badania najczęściej marnujemy chleb, owoce, wędliny i warzywa.

Jeśli chcesz zmniejszyć swój udział w globalnym marnowaniu jedzenia, poniżej znajdziesz kilka przydatnych sugestii.

1. Planuj swoje posiłki

2. Rób zakupy z listą

Planowanie posiłków z góry na cały tydzień to ogromna oszczędność nie tylko jedzenia, również czasu i pieniędzy. Jest też podstawą do przygotowania listy zakupów spożywczych.

Jeśli chcesz tego spróbować, wypełnij formularz pod artykułem i pobierz tygodniowy planer posiłków.

Robienie zakupów na bazie wcześniej przygotowanej listy zabezpieczy Cię przed spontaniczymi zakupami rzeczy, których nie potrzebujesz. Wcześniej przygotowana lista w domu daje możliwość sprawdzenia też, co masz w domu, a czego faktycznie potrzebujesz. No i zapisz na liście wszystko, czego potrzebujesz do zaplanowanych na tydzień posiłków.

3. Gotuj tyle, ile zjesz

4. Miej pod ręką produkty z krótkim temrinem ważności

A jeśli przesadzisz z przygotowaną porcją, zadbaj o zabezpieczenie jedzenia. Możesz je zamrozić, zawekować lub podzielić się porcją z sąsiadem ;).

Pilnuj, aby produkty z krótkim terminem przydatności były na przedzie lodówki. Dbaj, aby w jej kątach nie ukrywały się otwarte słoiki, jogurty, które zdarza się również mi odkrywać pleśniejące po czasie :/

5. Naucz się przechowywać żywność

6. Przerabiaj jedzenie

Przechowywanie żywności tak, aby jak najdłużej zachowała świeżość to sztuka, której można się nauczuć. Są np warzywa i owoce, które przechowywane razem przyśpieszają proces psucia się, a inne wręcz przeciwnie. Ale o tym będzie oddzielny tekst. 🙂

Czy zdarza Wam się z niezjedzonych ugotowanych ziemniaków robić pierogi lub je odsmażać? A rosół przerabiać na pomidorową? Jakie są Wasze hity na drugie życie potraw? W  tym tekście znajdziesz przepis na super pyszne chipsy z obierek ziemniaków. 

Zapisz się do listy mailingowej i pobierz Tygodniowy planer posiłków.

Tygodniowy planer posiłków

Zapisz się do listy mailingowej i pobierz Tygodniowy planer posiłków.

Total
1
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 0
Dominika

Previous Article
Jak bez bólu przestać wydawać kupę kasy na ciuchy, w których ostatecznie i tak nie chodzisz
  • Proste zmiany
  • Self-care
  • Ubrania
  • Well-being
  • Zakupy

Jak przestać wydawać kasę na ciuchy, w których ostatecznie i tak nie chodzisz

  • 19 października 2020
  • Dominika
View Post
Next Article
Noworoczne postanowienia
  • Jedzenie zero waste
  • Self-care
  • Well-being

Sprawdź to ćwiczenie, zanim usiądziesz do swoich noworocznych planów

  • 30 grudnia 2020
  • Dominika
View Post
You May Also Like
View Post
  • ESG | CSR
  • Jedzenie zero waste
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Tergoscope – aplikacja do obliczania śladu węglowego w zakresie 1, 2 i 3

  • Dominika
  • 11 stycznia 2023
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak promować w firmie “reuse”

  • Joanna
  • 15 listopada 2022
pokrzywa
View Post
  • Jedzenie zero waste

5 jadalnych chwastów, które urozmaicą waszą kuchnię

  • Paulina
  • 5 maja 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Plakat “Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • Dominika
  • 21 kwietnia 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Ukraiński jadłospis po wegetariańsku

  • Sonia
  • 25 marca 2022
View Post
  • Jedzenie
  • Kuchnia

Wino nie dla wegan?

  • Sonia
  • 23 lutego 2022
Eco label
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak informacja o śladzie węglowym na produkcie zmienia decyzje klientów?

  • Dominika
  • 20 lutego 2022
Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!
View Post
  • Jedzenie zero waste

Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!

  • Sonia
  • 9 stycznia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDACIE
  • Ważny trend w eventach to neutralność klimatyczna
  • Dzień Ziemi
    Dzień Ziemi: jak promować ekopostawy pracowników
  • Tedx Lenkowska Piechocka
    TEDx: Obejrzyj Eco game changer. Masz tę moc! i działaj
  • Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
    Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
  • Komunikacja CSR
    Jak realizować cel klimatyczny, aby zyskać wsparcie pracowników i uniknąć podejrzeń o greenwashing
Who will save the planet
  • Consulting
  • Blog
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Input your search keywords and press Enter.

Cześć, analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, bo chcemy lepiej dopasować zawartość strony do Twoich potrzeb. Korzystamy tu również z plików cookie, żeby m.in. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce.

Ok, rozumiem
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT