Who will save the planet
  • O mnie
  • Masz wpływ
    • Masz wpływ
    • Nasze akcje
  • Blog
    • Komunikacja | CSR
    • Fakty
    • Biuro
    • Kuchnia
    • Jedzenie
    • Łazienka
    • Ubrania
    • Zakupy
    • Psyche
    • Miejsca
    • Biblioteka
    • Marki
  • Pobierz
  • Kontakt
  • CONSULTING
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • O mnie
  • Masz wpływ
    • Masz wpływ
    • Nasze akcje
  • Blog
    • Komunikacja | CSR
    • Fakty
    • Biuro
    • Kuchnia
    • Jedzenie
    • Łazienka
    • Ubrania
    • Zakupy
    • Psyche
    • Miejsca
    • Biblioteka
    • Marki
  • Pobierz
  • Kontakt
  • CONSULTING
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
1K
0
Who will save the planet
Who will save the planet
  • O mnie
  • Masz wpływ
    • Masz wpływ
    • Nasze akcje
  • Blog
    • Komunikacja | CSR
    • Fakty
    • Biuro
    • Kuchnia
    • Jedzenie
    • Łazienka
    • Ubrania
    • Zakupy
    • Psyche
    • Miejsca
    • Biblioteka
    • Marki
  • Pobierz
  • Kontakt
  • CONSULTING
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • #DietaDlaPlanety
  • Dom
  • Fakty
  • Jedzenie
  • Kuchnia

7 polskich superfoods dla wegetarian

  • 25 września 2020
  • Dominika
  • No comments
  • 1.5K views
  • 3 minute read
polskie superfoods
polskie superfoods
Total
3
Shares
3
0
0

Superfoods to naturalne produkty, zawierające składniki, które działają wyjątkowo korzystnie na organizm. Przykładem są egzotyczne chia lub jagody goji. Ale mamy również genialne, lokalnie produkowane superfoods. Oto lista moich 7 ulubionych.

Kiszonki – na anemię

Probiotyki zawarte w sfermentowanym jedzeniu zwalczają stany zapalne, a nawet pomagają przy depresji. Ukiszona żywność jest ważna dla wegetarian i wegan, bo pozwala na lepsze przyswajanie żelaza, o którego obecność w diecie musimy zadbać.

Jarmuż – świeża zielenina zimą

O ile mi wiadomo (poprawcie mnie), to jedyna roślina zielona, którą zbieramy zimą w naszym kraju. Jak pozostałe ciemnolistne (np. szpinak) jarmuż zawiera żelazo, ale także wapń, którego mięsożernym dostarczają produkty mleczne. Ponadto może pochwalić się sporą zawartością witaminy K, A i nieco C, a także magnezu.

Grzyby – jesienne dobro

Doskonałe pozamięsne naturalne źródło witaminy B12 kryje się właśnie w ich skórce. Ponadto dostarczą cynku, witaminy D i ryboflawiny (witaminy B2), która pomaga przy migrenach (szczególnie narażeni na jej braki są wegetarianie-sportowcy). Nawiasem mówiąc, jeśli kiedykolwiek pękły Ci kąciki ust, w Twojej diecie zabrakło właśnie ryboflawiny, którą możesz jeszcze szybciej uzupełnić płatkami drożdżowymi (boskie umami!).

Pestki – dobre na wszystko

Mają więcej białka i żelaza niż soja, a trochę mniej – wapnia. Zawierają dużo więcej witamin (są szczególnie bogate w niacynę, tiaminę, witaminę B6 i witaminę E), a także minerałów (m.in. cynk, magnez, mangan). Znajdziesz w nich nawet fitosterole, które obniżają cholesterol. Podobnie jak z orzechami – nie wolno z nimi przesadzać, bo obfitują w minerały, których nie możemy spożywać w nadmiernych ilościach. No i mają dużo więcej kalorii.

Mak – zamiast mleka

Ma więcej wapnia nawet od sezamu i całkiem sporo żelaza. To z pewnością najbardziej lekceważony składnik diety – popularność ma widocznie jeszcze przed sobą. Jego wady i zalety są podobne do pestek, ale chyba brakuje nam trochę wyobraźni, jak ów mak używać. Ja uwielbiam mak na słodko, np. jako kluczowy składnik kutii, z bakaliami, a także jako dosypka do wszystkiego (kotletów, placków, sałatek). Minus? Włazi w zęby 😉

Siemię lniane – w miejsce ryby

Zawiera tak dużo błonnika, że nie należy spożywać go w większych ilościach, ale to naprawdę napakowane zdrowo ziarenko, które wyróżnia zawartość omega 3. Możesz użyć jako zamiennika jajka w wypiekach (namocz na noc w ciepłej wodzie, aż pojawi się kisiel – nasze babcie używały go nawet na problemy z żołądkiem). Najlepiej jednak spożywaj siemię w wersji zmielonej, bo inaczej jego cudowności są trudne do przyswojenia.

Zioła – nie tylko dla smaku

Suszona bazylia i natka pietruszki, majeranek, tymianek, mięta pieprzowa czy koper to tylko niektóre z przebogatych źródeł wapnia i żelaza. Zaskakujące, prawda? Dodawajmy więc je i dla smaku, i na zdrowie.

Źródło: www.nutritionvalue.org, www.webmd.com, www.ods.od.nih.gov/factsheets/Riboflavin-HealthProfessional/#h10

Zapisz się do listy mailingowej i bądź na bieżąco

Total
3
Shares
Share 3
Tweet 0
Pin it 0
Dominika

Previous Article
5R Zero Waste
  • Proste zmiany
  • Zero Waste

5 R, czyli 5 prostych zasad każdego zero waste’owca (KOGO?!)

  • 23 września 2020
  • Dominika
View Post
Next Article
7 rzeczy, za które już nie płacę
  • Dom
  • Proste zmiany
  • Zero Waste

7 rzeczy, za które już nie płacę, bo jestem eko ;)

  • 30 września 2020
  • Dominika
View Post
You May Also Like
Powody do paniki? Konsekwencje zmian klimatu w Senegalu, Gwatemali, Kambodży i Kenii
View Post
  • Biblioteka
  • Fakty
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Raport Powody do paniki, czyli konsekwencje zmian klimatu w Senegalu, Gwatemali, Kambodży i Kenii

  • Dominika
  • 7 czerwca 2022
pokrzywa
View Post
  • Jedzenie zero waste

5 jadalnych chwastów, które urozmaicą waszą kuchnię

  • Paulina
  • 5 maja 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Plakat “Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • Dominika
  • 21 kwietnia 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Ukraiński jadłospis po wegetariańsku

  • Sonia
  • 25 marca 2022
Kobiety a kryzys klimatyczny
View Post
  • Fakty
  • zmiany klimatu

Kobieta a kryzys klimatyczny. Znajdź w sobie liderkę.

  • Dominika
  • 7 marca 2022
View Post
  • Jedzenie
  • Kuchnia

Wino nie dla wegan?

  • Sonia
  • 23 lutego 2022
Eco label
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak informacja o śladzie węglowym na produkcie zmienia decyzje klientów?

  • Dominika
  • 20 lutego 2022
bitcoin
View Post
  • Fakty

Bitcoin. Szansa czy realne zagrożenie dla środowiska?

  • Paulina
  • 20 stycznia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zajrzyj do sklepu i spraw sobie przyjemność w duchu less waste
Najczęściej oglądacie
  • Ocet cytrynowy Mój uniwersalny płyn do mycia podłóg
  • Zimny prysznic Poranny zimny prysznic? Efekty przerosły moje oczekiwania!
  • 6 eko zmian dla leniwych i oszczędnych ;) 6 eko zmian dla leniwych i oszczędnych ;)
  • Pokrzywa 5 pomysłów na młode pokrzywy
  • 6 nowych produktów, które kupuję odkąd nie jem mięsa 6 nowych produktów, które kupuję odkąd nie jem mięsa
Who will save the planet
  • O mnie
  • Masz wpływ
  • Blog
  • Pobierz
  • Kontakt
  • CONSULTING
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Input your search keywords and press Enter.

Cześć, analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, bo chcemy lepiej dopasować zawartość strony do Twoich potrzeb. Korzystamy tu również z plików cookie, żeby m.in. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce.

Ok, rozumiem
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT