Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
0
0
0
Who will save the planet
Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Jedzenie zero waste

Nieoczywiste produkty, które można mrozić

  • 5 kwietnia 2020
  • Dominika
  • 3 komentarze
  • 4.2K views
  • 3 minute read
Proukdty, które można mrozić
Proukdty, które można mrozić
Total
1
Shares
1
0
1

Mrożenie, to znany sposób przedłużania terminu przydatności jedzenia. Myślałam, że skoro od czasów studiów przechowuję tą metodą chociażby pierogi, to na temat mrożenia wiem wszystko ;). Okazuje się, że jednak nie bardzo. Poniżej lista produktów, które można mrozić, ale mogłaś o tym nie wiedzieć!

Mleko

Faktycznie, przecież mroziłam te cyckowe dla moich dzieci i było ok. Dlaczego więc nie wpadłam na to, że wersję dla dorosłych też można mrozić. Podobno jednak nie powinno być tak przechowywane dłużej niż przez 3 tygodnie.

Ser

Tu już mam różne doświadczenia. Po pierwsze nie wszystkie sery mrożą się tak samo dobrze. Im lepszy skład (czyli mleko + podpuszka, bez dodatkowych tłuszczy roślinnych), tym lepiej się mrozi. Niestety, może zdarzyć się, że po rozmrożeniu ser będzie się lekko kruszył (mi to nie przeszkadza). Najmniej ryzykujemy mrożąc sery twarde, np. parmezan. Super rozwiązaniem jest przed zamrożeniem, starcie sera na wiórki. Wtedy mamy gotowca do zapiekanek czy pizzy.

Winogrona

Winogrona?! Nie pomyślałabym! Tymczasem po rozmrożeniu są być może nawet smaczniejsze, no i mają super zastosowanie – stają się “kostkami lodu”! Co ważne, nie rozwodnią napoju.

Jajka

Wielokrotnie zastanawiałam się, co mam zrobić z białkiem, które mi pozostało np. po robieniu ciasta. Teraz już wiem. Białka można mrozić. Żółtka z resztą też.

Imbir

Imbir po prostu wrzucam do zamrażarki. Po wyjęciu z niej super się ściera jeszcze zamrożony, nawet lepiej niż ten bez mrożenia. Można tez zamrozić w plastrach, wtedy to taka wersja do herbaty.

Zioła

No cóż, po rozmrożeniu delikatne listki ziół stracą sój wygląd, ale nadal będą świetnie smakować. Idealnie nadają się do przygotowywania potraw. Miętę można też zalać wodą i przygotować w ten sposób aromatyczne kostki.

Cytryna

Zużywamy naprawdę dużo cytryny, więc mam raczej problem z ich niedoborem niż nadmiarem do zagospodarowania, ale… gdy kiedyś zdarzy się w moim domu i taka sytuacja, juz wiem, że sok z cytryny można zamrozić. Może się on jednak po rozmrożeniu nieco rozwarstwić. Podobnie sytuacja wygląda w wypadku innych cytrusów. Ps. Mrozić można też startą skórkę cytryny.

Trawa cytrynowa

Uwielbiam tajską kuchnię, ale nie gotuję jej często. Uwielbiam jednak dania przygotowywać na bazie świeżych przypraw i ziół, takich jak właśnie trawa cytrynowa. Mrożenia jej nauczyła mnie jeszcze na studiach współlokatorka Agnieszka, którą przy okazji serdecznie pozdrawiam ;).

Drożdże

Świeże drożdże po zamrożeniu nie tracą swoich wartości, ale jest jedno “ale”. Nie można ich rozmaraż w mikrofalówce. Przed zamrożeniem warto pokroić w porcje, których najczęściej używamy do swoich wypieków.

Zupy i sosy

Mam doświadczenie z mrożeniem zup i sosów, ale takich bez makaronu, ryżu….Przyznaję, że chętniej je wekuje. Co jednak nie zmienia faktu, że można je mrozić. Ważne tylko, aby użyć do tego pudełka/słoika, które zapełnimy max w 3/4. Objętość płynu po zamrożeniu się zwiększa! Pamiętacie z fizyki?

Ciasto na pizze

Skoro mrozić można drożdże i chleb, dlaczego miałoby być inaczej w wypadku ciasta na pizze. Najlepiej podzielić na kulki, gdzie każda odpowiada za 1 pizze. Wtedy gdy najdzie nas ochota, wyjmujemy tyle kul, ile pizz (aż sprawdziłam jak to się odmienia ;)) potrzebuję.

Awokado

Awokado pojawia się u mnie bardzo rzadko i jeśli już jest znika w oka mgnieniu. Jeśli jednak zdarzy się inaczej juz wiem, że można je zmiażdżyć, dodać trochę soku z cytryny lub limonki i zamrozić. Po rozmrożeniu puree z awokado stosujemy wg własnego uznania.

Dodasz coś do tej listy?

Total
2
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 1
Dominika

Previous Article
Praktyka uważności
  • Well-being

Mindfulness: sprawdź, czy jesteś uważna

  • 23 marca 2020
  • Dominika
View Post
Next Article
Szara woda
  • Jedzenie zero waste

Co to jest szara woda? I jak jej używać?

  • 13 kwietnia 2020
  • Dominika
View Post
You May Also Like
View Post
  • ESG | CSR
  • Jedzenie zero waste
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Tergoscope – aplikacja do obliczania śladu węglowego w zakresie 1, 2 i 3

  • Dominika
  • 11 stycznia 2023
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak promować w firmie “reuse”

  • Joanna
  • 15 listopada 2022
pokrzywa
View Post
  • Jedzenie zero waste

5 jadalnych chwastów, które urozmaicą waszą kuchnię

  • Paulina
  • 5 maja 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Plakat “Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • Dominika
  • 21 kwietnia 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Ukraiński jadłospis po wegetariańsku

  • Sonia
  • 25 marca 2022
Eco label
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak informacja o śladzie węglowym na produkcie zmienia decyzje klientów?

  • Dominika
  • 20 lutego 2022
Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!
View Post
  • Jedzenie zero waste

Aplikacje, dzięki którym unikniesz marnotrawstwa żywności ze smakiem!

  • Sonia
  • 9 stycznia 2022
Jak ograniczyć ślad węglowy
View Post
  • Dom
  • Jedzenie zero waste
  • Proste zmiany
  • zmiany klimatu

Jak ograniczyć swój ślad węglowy w święta?

  • Dominika
  • 18 grudnia 2021
3 comments
  1. masło pisze:
    10 kwietnia 2020 o 14:45

    Masło można mrozić.

    Odpowiedz
    1. Dominika pisze:
      11 kwietnia 2020 o 16:27

      Racja! Ja dzielę je na mniejsze części i wyjmuje dokładnie tyle, ile potrzebuję 🙂

      Odpowiedz
  2. libenamg pisze:
    30 lipca 2020 o 19:04

    Świetny artykuł, na pewno wykorzystam 🙂
    Poza tym można także mrozić: ciasto nie tylko na pizzę (np. kruche) czy rabarbar (idealny na przywołanie letnich wspomnień w ciemny, zimowy wieczór – np. na kruchym spodzie 😉 ).
    Mam też ciekawostkę na temat jajek. Dopóki są w całości, ich trwałość można przedłużyć po prostu… kładąc je do góry nogami. Okazuje się, że jajka się psują przede wszystkim wtedy, gdy żółtko dotknie skorupki – przez pory dociera doń wówczas powietrze i wszelkie różności w nim zawarte. Dopóki się to nie stanie, jajka powinny zachować świeżość przez bardzo długi czas, nawet wiele miesięcy! Ta banalna metoda jest wykorzystywana m.in. przez naukowców na Antarktydzie, którzy nie mogą wyskoczyć w dowolnym momencie do osiedlowego sklepu. Oni jednak mają specjalne urządzenie do skanowania jaj, nawet tych wielomiesięcznych; w normalnych warunkach sugeruję wcześniejszą konsumpcję 😉 Jednakże przełożenie opakowania do góry nogami raz-dwa razy w tygodniu powinno zapewnić świeżość przez co najmniej kilka tygodni.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDACIE
  • Ważny trend w eventach to neutralność klimatyczna
  • Dzień Ziemi
    Dzień Ziemi: jak promować ekopostawy pracowników
  • Tedx Lenkowska Piechocka
    TEDx: Obejrzyj Eco game changer. Masz tę moc! i działaj
  • Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
    Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
  • Komunikacja CSR
    Jak realizować cel klimatyczny, aby zyskać wsparcie pracowników i uniknąć podejrzeń o greenwashing
Who will save the planet
  • Consulting
  • Blog
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Input your search keywords and press Enter.

Cześć, analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, bo chcemy lepiej dopasować zawartość strony do Twoich potrzeb. Korzystamy tu również z plików cookie, żeby m.in. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce.

Ok, rozumiem
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT