Mrożenie, to znany sposób przedłużania terminu przydatności jedzenia. Myślałam, że skoro od czasów studiów przechowuję tą metodą chociażby pierogi, to na temat mrożenia wiem wszystko ;). Okazuje się, że jednak nie bardzo. Poniżej lista produktów, które można mrozić, ale mogłaś o tym nie wiedzieć!
Mleko
Faktycznie, przecież mroziłam te cyckowe dla moich dzieci i było ok. Dlaczego więc nie wpadłam na to, że wersję dla dorosłych też można mrozić. Podobno jednak nie powinno być tak przechowywane dłużej niż przez 3 tygodnie.
Ser
Tu już mam różne doświadczenia. Po pierwsze nie wszystkie sery mrożą się tak samo dobrze. Im lepszy skład (czyli mleko + podpuszka, bez dodatkowych tłuszczy roślinnych), tym lepiej się mrozi. Niestety, może zdarzyć się, że po rozmrożeniu ser będzie się lekko kruszył (mi to nie przeszkadza). Najmniej ryzykujemy mrożąc sery twarde, np. parmezan. Super rozwiązaniem jest przed zamrożeniem, starcie sera na wiórki. Wtedy mamy gotowca do zapiekanek czy pizzy.
Winogrona
Winogrona?! Nie pomyślałabym! Tymczasem po rozmrożeniu są być może nawet smaczniejsze, no i mają super zastosowanie – stają się “kostkami lodu”! Co ważne, nie rozwodnią napoju.
Jajka
Wielokrotnie zastanawiałam się, co mam zrobić z białkiem, które mi pozostało np. po robieniu ciasta. Teraz już wiem. Białka można mrozić. Żółtka z resztą też.
Imbir
Imbir po prostu wrzucam do zamrażarki. Po wyjęciu z niej super się ściera jeszcze zamrożony, nawet lepiej niż ten bez mrożenia. Można tez zamrozić w plastrach, wtedy to taka wersja do herbaty.
Zioła
No cóż, po rozmrożeniu delikatne listki ziół stracą sój wygląd, ale nadal będą świetnie smakować. Idealnie nadają się do przygotowywania potraw. Miętę można też zalać wodą i przygotować w ten sposób aromatyczne kostki.
Cytryna
Zużywamy naprawdę dużo cytryny, więc mam raczej problem z ich niedoborem niż nadmiarem do zagospodarowania, ale… gdy kiedyś zdarzy się w moim domu i taka sytuacja, juz wiem, że sok z cytryny można zamrozić. Może się on jednak po rozmrożeniu nieco rozwarstwić. Podobnie sytuacja wygląda w wypadku innych cytrusów. Ps. Mrozić można też startą skórkę cytryny.
Trawa cytrynowa
Uwielbiam tajską kuchnię, ale nie gotuję jej często. Uwielbiam jednak dania przygotowywać na bazie świeżych przypraw i ziół, takich jak właśnie trawa cytrynowa. Mrożenia jej nauczyła mnie jeszcze na studiach współlokatorka Agnieszka, którą przy okazji serdecznie pozdrawiam ;).
Drożdże
Świeże drożdże po zamrożeniu nie tracą swoich wartości, ale jest jedno “ale”. Nie można ich rozmaraż w mikrofalówce. Przed zamrożeniem warto pokroić w porcje, których najczęściej używamy do swoich wypieków.
Zupy i sosy
Mam doświadczenie z mrożeniem zup i sosów, ale takich bez makaronu, ryżu….Przyznaję, że chętniej je wekuje. Co jednak nie zmienia faktu, że można je mrozić. Ważne tylko, aby użyć do tego pudełka/słoika, które zapełnimy max w 3/4. Objętość płynu po zamrożeniu się zwiększa! Pamiętacie z fizyki?
Ciasto na pizze
Skoro mrozić można drożdże i chleb, dlaczego miałoby być inaczej w wypadku ciasta na pizze. Najlepiej podzielić na kulki, gdzie każda odpowiada za 1 pizze. Wtedy gdy najdzie nas ochota, wyjmujemy tyle kul, ile pizz (aż sprawdziłam jak to się odmienia ;)) potrzebuję.
Awokado
Awokado pojawia się u mnie bardzo rzadko i jeśli już jest znika w oka mgnieniu. Jeśli jednak zdarzy się inaczej juz wiem, że można je zmiażdżyć, dodać trochę soku z cytryny lub limonki i zamrozić. Po rozmrożeniu puree z awokado stosujemy wg własnego uznania.
Dodasz coś do tej listy?
3 comments
Masło można mrozić.
Racja! Ja dzielę je na mniejsze części i wyjmuje dokładnie tyle, ile potrzebuję 🙂
Świetny artykuł, na pewno wykorzystam 🙂
Poza tym można także mrozić: ciasto nie tylko na pizzę (np. kruche) czy rabarbar (idealny na przywołanie letnich wspomnień w ciemny, zimowy wieczór – np. na kruchym spodzie 😉 ).
Mam też ciekawostkę na temat jajek. Dopóki są w całości, ich trwałość można przedłużyć po prostu… kładąc je do góry nogami. Okazuje się, że jajka się psują przede wszystkim wtedy, gdy żółtko dotknie skorupki – przez pory dociera doń wówczas powietrze i wszelkie różności w nim zawarte. Dopóki się to nie stanie, jajka powinny zachować świeżość przez bardzo długi czas, nawet wiele miesięcy! Ta banalna metoda jest wykorzystywana m.in. przez naukowców na Antarktydzie, którzy nie mogą wyskoczyć w dowolnym momencie do osiedlowego sklepu. Oni jednak mają specjalne urządzenie do skanowania jaj, nawet tych wielomiesięcznych; w normalnych warunkach sugeruję wcześniejszą konsumpcję 😉 Jednakże przełożenie opakowania do góry nogami raz-dwa razy w tygodniu powinno zapewnić świeżość przez co najmniej kilka tygodni.