Pokrzywa to nasz rodzimy superfood i do tego dostępny zupełnie za darmochę na łąkach, leśnych polanach czy w parkach. Również w przydomowych ogródkach. Ale co z niej zrobić? Poniżej znajdziecie 5 prostych pomysłów na jej zastosowanie.
Dlaczego pokrzywa?
Pokrzywę warto traktować z szacunkiem. Mój tata leczył nią swój reumatyzm stosując metodę nie do przejścia dla wielu z nas teraz, czyli po prostu “chłostał” pokrzywą chorą rękę. Ale to nie jedyne cudowne działanie tego zioła. Mnie, jako wegetariankę, interesuje szczególnie jej bogactwo w żelazo. Więcej informacji na temat tego, w co jest bogata znajdziecie chociażby na tej stronie.
1. Herbata z młodej pokrzywy
To chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. I najprostszy przepis, który sprowadza się do a) zebrania pokrzywy, b) umycia jej i c) zaparzenia. Proces zaparzania taki sam jak w wypadku każdej innej herbaty ziołowej.

2. Koktail z młodej pokrzywy i owoców
Zblenduj poniższe składniki i bądź zdrów ;). Wielkości na 1 osobę.
- garść młodych liści pokrzyw
- łyżka miodu
- 1 kiwi
- banan, najlepiej dojrzały (jeśli nie mam takiego, to dodaję dodatkową łyżkę miodu)
- sok z połowy cytryny
- szklanka wody lub więcej jeśli chcemy rzadszy napój
3. Płukanka do ciemnych włosów
Do płukania stosuje się ostudzona herbatę z pokrzywy. Niestety, może barwić delikatnie, więc nie poleca się jej blondynkom ;). Natomiast, jeśli masz ciemniejsze włosy, śmiało! Płukanaka wzmacnia, działa przeciw wypadaniu włosów, dobra, gdy problemem są przetłuszczające się włosy.
4. Ściółka z pokrzyw pod pomidory i ogórki
Świeża pokrzywa świetnie nadaje się do ściółkowania warzyw, takich jak pomidory i ogórki. Efekt? Lepsze plony! Jak to zrobić? Rozłożyć świeże pokrzywy wokół krzaków i gotowe! 🙂
5. Sałatka z młodych pokrzyw
Tajemnica tkwi w odpowiednim przygotowaniu liści, bo to je dodajemy do sałatki. Trzeba je zamoczyć na ok 15 minut w zimnej wodzie, potem odcedzić i drobno pokroić. Ale co dalej? To, czego dodacie zależy od Waszej kreatywności. łapcie moje dodatki i sos.
- garść młodych liści pokrzywy
- garść natki pietruszki
- kilka młodych stokrotek (kwiatków) – opcjonalnie
- kilka listków krwawnika
Sos:
- sok z połówki cytryny
- łyżka miodu (lub dwie, tak wg Waszego smaku)
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
Smacznego!
A Wy jakie znacie magiczne przepisy z pokrzywą w roli głównej?
2 comments
Czy po namoczeniu w zimnej wodzie pokrzywa traci właściwości parzące?
Tak :). Ale trzeba pomoczyć z 15 minut.