Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
0
0
0
Who will save the planet
Who will save the planet
  • Consulting
    • O nas
    • Oferta
    • Szkolenia
    • Aktualności
  • Blog
    • Fakty
    • Styl życia
    • Well-being
    • ESG | CSR
    • MASZ WPŁYW
    • POBIERZ
    • O MNIE
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Dzieci
  • Jedzenie
  • Kuchnia

Rzeczy, które trwają

  • 22 grudnia 2018
  • Dominika
  • No comments
  • 1.8K views
  • 2 minute read
Total
0
Shares
0
0
0

W domu mojej Mamy są przedmioty, urządzenia i akcesoria, które mają wiele lat. Naprawdę dużo. Elektryczny młynek do kawy, maszynka do mielenia mięsa, zastawa, garnki i wszystkie fantastycznie pełnią swoją funkcję odkąd tylko pamiętam. Tymczasem w mojej kuchni nieustannie czegoś potrzebuję, coś się niszczy, przestaje działać. Co się zmieniło?

Zrobiłam mały audyt tego, co mam w kuchni. Większość sprzętów nie ma więcej niż kilka lat, czasami kilka miesięcy. Oczywiście mogłabym tłumaczyć to faktem, że prowadzę dom od ok 10 lat, ale to nie usprawiedliwia przecież już kolejnego pokolenia patelni, pojemników, noży, ze sprzętami małego AGD na czele.

Trzeba to zmienić. Decyzja podjęta. Będę:

  • Kupować rzeczy trwałe, z jakościowych materiałów
  • Dbać o nie 🙂

Z pomocą nadciąga też Unia Europejska. Jak podaje portalkomunalny.pl, w kwietniu 2021 roku mają wejść w życie przepisy, które wydłużą trwałość takich produktów gospodarstwa domowego jak oświetlenie, monitory, pralki, zmywarki i lodówki. Byłoby wspaniale. Czekam na to prawo, a póki co, w związku z tym, że moja teflonowa patelnia po kilku tygodniach jest już cała porysowana i z nadtopioną rączką, zaopatrzyłam się w patelnię ze stali nierdzewnej.

Plusy:

  • Jest piękna, wygląda szlachetnie 😉
  • Nie muszę uważać na zarysowanie powłoki
  • Czuję inny smak jedzenia, lepszy (być może przez dodatkowy tłuszcz)
  • Nie ma brzydkiego zapachu (czułam go, szczególnie przy smażeniu na tanich patelniach teflonowych)
  • Jest na zawsze
  • Jest “tańsza”, bo nawet jeśli zapłaciłam za nią kilkadziesiąt złoty więcej, zwróci się po kilku miesiącach, przynajmniej w moim domu

Minusy:

  • Trudno się ją myje, chociaż znalazłam swój sposób (czytaj poniżej akapit “Magiczny piasek”)
  • Wymaga dodania większej ilości tłuszczu, inaczej potrawa się przypala

Staram się nie ulec zero waste’owej gadżetomanii i wykorzystywać maksymalnie to, co już mam, ale ten zakup uważam zdecydowanie za udany. A jaki jest Twój ulubiony przedmiot “na zawsze”?

Magiczny piasek

Pisałam, że patelnię ze stali nierdzewnej trudniej się myje, szczególnie, jeśli przyzwyczailiśmy się do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Wtedy, jeśli zapomnimy o mieszaniu, łatwo ją przypalić. W takich wypadkach do walki z przeciwnikiem stosuję “cif” w wersji eko, czyli drobny piasek, który wspaniale czyści przypalone powierzchnie garnków i patelni. Nie trzeba nic robić, tylko trzeć nim powierzchnię. Alternatywą dla piasku może być sól czy fusy od kawy. O te drugie zapytajcie w zaprzyjaźnionej kawiarni.

  • Piasek
  • Naturalny "cif", czyli piasek
Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • zero waste warszawa
Dominika

Next Article
  • Fakty
  • Filmoteka
  • Jedzenie zero waste

7 filmów, które uczynią (oby!) z Ciebie ekoaktywistę

  • 25 lipca 2019
  • Dominika
View Post
You May Also Like
View Post
  • ESG | CSR
  • Jedzenie zero waste
  • zmiany klimatu
  • Zrównoważony rozwój

Tergoscope – aplikacja do obliczania śladu węglowego w zakresie 1, 2 i 3

  • Dominika
  • 11 stycznia 2023
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak promować w firmie “reuse”

  • Joanna
  • 15 listopada 2022
pokrzywa
View Post
  • Jedzenie zero waste

5 jadalnych chwastów, które urozmaicą waszą kuchnię

  • Paulina
  • 5 maja 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Plakat “Czułość” z okazji Dnia Ziemi

  • Dominika
  • 21 kwietnia 2022
View Post
  • Jedzenie zero waste

Ukraiński jadłospis po wegetariańsku

  • Sonia
  • 25 marca 2022
View Post
  • Jedzenie
  • Kuchnia

Wino nie dla wegan?

  • Sonia
  • 23 lutego 2022
Eco label
View Post
  • Jedzenie zero waste

Jak informacja o śladzie węglowym na produkcie zmienia decyzje klientów?

  • Dominika
  • 20 lutego 2022
Zrównoważone podróżowanie TerGo
View Post
  • Jedzenie
  • Marki
  • Miejsca
  • zmiany klimatu

Jak podróżować w bardziej zrównoważony sposób

  • Dominika
  • 15 stycznia 2022

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDACIE
  • Ważny trend w eventach to neutralność klimatyczna
  • Dzień Ziemi
    Dzień Ziemi: jak promować ekopostawy pracowników
  • Tedx Lenkowska Piechocka
    TEDx: Obejrzyj Eco game changer. Masz tę moc! i działaj
  • Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
    Jak w prosty sposób zacząć normalizować w firmie temat menstruacji i dlaczego to takie ważne?
  • Komunikacja CSR
    Jak realizować cel klimatyczny, aby zyskać wsparcie pracowników i uniknąć podejrzeń o greenwashing
Who will save the planet
  • Consulting
  • Blog
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin

Input your search keywords and press Enter.

Cześć, analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, bo chcemy lepiej dopasować zawartość strony do Twoich potrzeb. Korzystamy tu również z plików cookie, żeby m.in. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce.

Ok, rozumiem
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
SAVE & ACCEPT